thinkpads.com Support Community Forum Index Bill Morrow's thinkpads.com Open Forum - The Original Thinkpad Support Forum
Follow ThinkpadsForum on Twitter
 Support this forum, shop at newmodeus.com
 Support the forum, shop at newmodeus.com
System backups occur about 7:00 am EDT and last about 10 minutes. This will slow performance. RSS feeds have been added to the forum.
Donate if you wish to:
bill at thinkpads dot com

It is currently Wed Jul 23, 2014 1:52 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ] 
Author Message
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 10:16 am 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
I recently upgraded the HD in my T42 (320gigs of space now) Everything went well, but when I turn on the bluetooth, I get both "IBM integrated bluetooth III, and Microsoft Bluetooth Enumerator listed in device manager. I don't have the usuall "My Bluetooth Places" and all that. I had to deal with this on my previous OS install on this computer. Pretty sure I had to disable the microsoft driver, and let the IBM one take over, and then I had my "bluetooth places" folder, and it was a much nicer driver, than the geniric Microsoft one. Well I completely updated the computer before installing or changing anything on it this time. Somewhere along the way in SP3 they have change the bluetooth around. I can't seem to disable the Microsoft driver at all. Evertime I try to install the IBM, it just reinstalls the Microsft driver. How can I get my old IBM bluetooth back?

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 11:33 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
Hi Shawn and welcome to the forums!

Try the following to prevent MS BT from installing:

1) rename the following file, BTH.INF (in %windir%\INF)
.... maybe call it BTH.INF.Microsofts BT
2) in device manager, uninstall MS BT drivers
3) reboot

All the best!

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 11:49 am 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
Thing is I can't find a bth.inf file in that folder. I do have these files:

bth
bth.PNF
bthpan
bthpan.PNF
bthprint
bthprint.PNF
bthspp
bthspp.PNF

No bth.inf. Any more help? I tried renaming the"bth" file to "bth.old" and the "bth.PNF" file to bth.PNF.old. I then rebooted but nothing changed.

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 12:06 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
It seems you have explorer set to NOT display certain file extentions, otherwise BTH would appear as BTH.INF.

Try this, open explorer, click TOOLS, FOLDER OPTIONS, VIEW and uncheck "Hide extentions for known file types". There may be another setting or two we must change but try this first. After you accept the settings try looking at the INF directory again. Do you see .INF extentions? If so you're good to go!

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 12:33 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
Ok, I finally found the bth.inf file, and changed it's name to bth.inf.MS bluetooth. then rebooted, this successfully stoped the default MS bluetooth drivers from loading. However now when I go to install the IBM bluetooth driver I get this message:

The driver installation file for this device is missing a necessary entry. This may be because the INF file was written for Windows 95 or later, Contact your hardware vendor.

So currently the BT is not working at all. I guess I can go back and reinstall the windows driver, but would really rather have the one made for the computer. What can I do for this?

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 12:55 pm 
Offline
ThinkPadder
ThinkPadder

Joined: Mon May 28, 2007 5:26 am
Posts: 1421
Location: Hampshire, UK
Try using Microsoft Windows Update and select Custom rather than Express. You may find that you are offered installation of IBM Bluetooth.

_________________
T540p Win 7 Pro 64

X1 Carbon Win 7 Pro 64 for my wife.

Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Dogs must be carried on the escalator. Where can I find a dog?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 1:03 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
I tried letting it search windows update for drivers, but it didn't come back with anything at all.


Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 1:15 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
Well, something screwy happened. I replied to you third post and do not see my reply!

I'm stumped as to why IBM software is giving you that message. What I'd do is this; from a fresh boot go to device manager, view, click "Show Hidden Devices" and be sure ALL instances of MS BT are uninstalled. Also, check to be sure errant devices are removed (eg, those under OTHER or those with red or yellow flags). Then uninstall IBM's BT software. Reboot. Reinstall IBM BT.

Let us know how you make out!

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 1:28 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
ok gave that a try, upon rebooting it found the bluetooth adapter and tried to install the driver for it, but came back up with the same message, and didn't install the driver


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 1:52 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
shawn w wrote:
ok gave that a try, upon rebooting it found the bluetooth adapter and tried to install the driver for it, but came back up with the same message, and didn't install the driver

Do you have IBM's installation package? In other words you need a new (fresh) install of IBM's BT software. XP's redetection of BT at startup is not enough sometimes to get one up and running.

Here's an IBM BT III package:
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-56963

There may be newer software but you'll have to check.

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Last edited by sojourner on Sun Aug 16, 2009 11:45 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 1:56 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
Yes that is the package that I am using. The one that says it's missing part of it. Got it of the web site this morning.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 2:07 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
Well, this may be my last possible suggestion as I have no idea of what that software is looking for.

Try this:
1) Rename the BTH.INF.??? to BTH.INF
2) if you are certain IBM's BT software is uninstalled, reinstall it. Any error message?
3) if no error message (install went ok), before rebooting rename the BTH.INF to BTH.INF.MS BT
4) reboot

Let us know how you make out!

PS: I cannot help but wonder if because you have SP3 and this SW is designed for SP1+, if that is the problem. Perhaps the missing entry it is looking for is found in SP1 & SP2 and not SP3 :??:

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 4:25 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
If I change the MS file names back to what they are supposed to be, as soon as go to install the IBM driver, it just installs the MS driver instead. Guess the IBM software is just dead. Sucks too, cause it's much nicer than the MS stuff.

I know they did change some stuff with bluetooth due to a vulnerabilty in bluetooth with service pack 3. I had the IBM software running with service pack 3 before I changed out the hard drive, but I installed the IBM software before service pack 3 was availible. I don't know what to do?

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 14, 2009 5:18 pm 
Offline
ThinkPadder
ThinkPadder

Joined: Mon May 28, 2007 5:26 am
Posts: 1421
Location: Hampshire, UK
I had a look at my settings for Bluetooth in Device Manager and the drivers are all Broadcom. Now, how you get that set up like mine I really don't know. Maybe someone will be along soon with the knowledge?

_________________
T540p Win 7 Pro 64

X1 Carbon Win 7 Pro 64 for my wife.

Time flies like an arrow; fruit flies like a banana.

Dogs must be carried on the escalator. Where can I find a dog?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 16, 2009 9:11 pm 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
Anyone else have any tips for this? Or am I just stuck with the MS bluetooth?

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Aug 17, 2009 12:30 am 
Offline
Freshman Member

Joined: Fri Jun 16, 2006 9:01 pm
Posts: 86
Location: New York, New York
As I recall you need to disable (or was it uninstall) the MS driver in Device Manager and install the IBM provided driver before turning the Bluetooth on. I don't remember the order in particular, but it absolutely does not involve editing files. Look around or trial and error it should work out with the posted IBM driver.

_________________
T42P SOLD / X61T SOLD / T430 WORK


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Aug 18, 2009 7:42 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
How have you made out Shawn? Any luck getting BT Places to appear?

Ran across this link http://support.microsoft.com/kb/950249/en-us this morning which you may want to consider. MS tells us how to remove SP3. Perhaps as a last resort SP3 can be uninstalled, IBM BT installed, SP3 reinstalled. It might work!

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Aug 18, 2009 9:35 am 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
No nothing I could think of ever worked. As a last resort, I could try unistalling service pack 3, and installing the IBM bluetooth driver, then reinstalling SP3. I am just worried about corruption of the registry with all the uninstalling, and reinstalling. Seems like that is pretty much the only option left though.

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Aug 18, 2009 9:42 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Thu Sep 20, 2007 11:14 pm
Posts: 457
Location: Crossville, TN USA
I appreciate your hesitation in uninstalling SP3.

Have you tried BT II software to see if it will install?
http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-50245

So far as I know the only difference between II & III is the modem!! In version III the modem supports v.92 ... but do you REALLY need it?

May be worth giving BT II software a try!

_________________
IBM Thinkpad T41 Home | X31 Travel | X60 fun
2GHz Dothan (X60 C2D, X31 1.7 Banias), 2GB RAM, 320GB HDD, DVD Multi-Burner, IBM 11b/g, Bluetooth II, Docks
multi-boot (98SE, W2K, XP PRO, Win7, Linux Mint 10)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Aug 19, 2009 9:48 am 
Offline

Joined: Thu Aug 28, 2008 1:55 pm
Posts: 12
Location: Greenville SC
Yeah I tried that too, but it just comes back with the same problem. Says part of the file is missing. It is definately something in service pack 3 that is messing with it. I guess if I ever have to reinstall the OS, I can fix it between sp2 and sp3 when updating. I don't really want to uninstall sp3 for this though. I have done that before with sp2 and it caused lots of problems when reinstalling it. Probably would work fine, but still ya know. Guess I am just stuck with the stupid MS BT driver for now, unless anyone has any better idea of how to get it to work.

Thanks,
Shawn


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Aug 21, 2009 5:59 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Joined: Wed Sep 20, 2006 12:51 am
Posts: 409
Location: Hamilton, New Zealand
I have a T42p with Windows XP SP3 installed, and I have only just managed to get the IBM Bluetooth software installed in preference to the very basic looking Microsoft software. It turns out that you need to up update the driver for the Bluetooth device to the IBM one as the Microsoft one is chosen in preference most probably due to the fact it's digitally signed. The instructions in the site below mention to do it in the Device Manager.

I found the instructions at http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=MIGR-50245

I see you have most probably been to that page before.

_________________
Geoff.
X31 2672-5KM 1.7/2048/80 SXGA+ BT
T60P 2007-8JM T7600 2.33/4096/160/DVDRW SXGA+
T60 1951-A35 T7200 2.0/4096/160/DVD-CDRW SXGA+
Z60M 2531-E9M 2.0/2048/160/DVDRW WSXGA+
Tablet 1838-23M 1.0/1024/16 WXGA 3G


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group